Шкільний театр "Хімія і ми"

31.01.2015 11:28

 

 

Шкільний театр «Хімія і ми»

На стіні плакат ”Хімія – наука надзвичайних ідей!”

Знизу плакат ”Екологічні катастрофи?” і плакат „Прогрес цивілізації?”

Дійові особи:

Голова наукової канцелярії(голова НК);

Наука Хімія;

Історик-дослідник;

Представники екологічної організації „Зелена планета”, еколог1 і еколог2;

Промисловець;

Лікар-науковець;

Лікар-спеціаліст з народної медицини;

Хімік-дослідник.

Представник МНС

 

Голова НК: шановна громада, вітаю всіх вас на нашій науковій конференції. В нашу канцелярію постійно надходять скарги і пропозиції від громадян планети стосовно науки Хімії. Виникає питання , на яке ми маємо дати відповідь ”Чи потрібні людям хімічні знання?” Ми запросили сюди представників деяких галузей людської діяльності, щоб вислухати кожного з приводу цього питання. Але для початку вислухаємо саму науку  Хімію.

Хімія: (виходить майже плачучи): шановні люди, скажіть, чим я завинила перед вами? Скільки пам’ятаю себе, завжди я намагалася людям нести світло і добробут. Зараз моє ім’я паплюжать як можуть, то нема чим дихати, то немає чистої води, звинувачують мене у всіх гріхах людства. Я образилась і хочу покинути цю планету і забрати у людей всі хімічні знання назавжди!

Голова НК: шановна наука, просимо вас поки що нас не покидати і послухайте, що скажуть наші гості. Хочу надати слово знавцю з історії.

Історик:    Перші відомості про хімічні перетворення люди одержали, займаючись різними ремеслами, коли фарбували тканини, виплавляли метал, виготовляли скло. Тоді з'явилися визначені прийоми і рецепти, але хімія ще не була наукою, хоча вже тоді застосовувались хімічні знання. В середньовіччі в період алхімії застосовувались печі, реторти, колби. Алхіміки вміли добувати кислоти, солі і багато інших речовин. Народження науки хімії пов’язують з ім’ям Роберта Бойля та В.Ломоносовим.

Еколог1(репліка): от-от, і вже тоді почалися всі біди, отруєння видатних історичних осіб і зв’язок з нечистою силою!

Еколог2(репліка): і на вогні палили їх не дарма! Сама історія стверджує, що хіміки – це люди, які борсаються у бруді і смороді!

Історик: але дозвольте, відомо,  що в Месопотамії в 14-11 вв. до н.е. застосовували печі, у яких при спалюванні вугілля можна було одержати високу температуру (1100-1200 С),що дозволяло виплавляти й очищати метали, варити скло з поташу і соди, обпалювати кераміку. Скажете, що це теж нікому не потрібно було?

Еколог1: дозвольте, шановний Голово, сказати мені свою думку, дякую. Я категорично проти цієї жахливої науки, так-так, жахливої.

Перші електростанції, що працювали на ядерному паливі, з'явилися 1950-х роках. У випадку витоку такого палива воно заражує все навколо, навіть повітря. Багато людей, стурбовані цим, вже тоді влаштовували демонстрації протесту проти використання атомної енергії. Планета в небезпеці, згадайте слова  великого Кобзаря: ”Схаменіться люди, бо лихо вам буде!”

Хімік-дослідник: (репліка) Хімія при чому тут, винні люди, які мало що тямлять у науці! Закликаю свідоме людство – вчіть Хімію і не буде проблем!

Еколог2: дозвольте, шановні, я продовжу за свого колегу. А люди і застосовували хімічні знання. Хочете статистику, без проблем. Вже на даний момент загублено 2 млрд.га орної землі, ліси зникають із швидкістю 20 га за хвилину, а що року в атмосферу викидається 200 млн тон вуглекислого газу, біля 146 млн тон сірчистого газу ,  за 60 років на планеті зникло 76 видів тварин і сотні видів рослин, гине риба, промисловість отруює повітря. Ні хімії! (розгортає плакат) А з нами наша група підтримки! Де наші активісти  від „Зеленої планети”

Виходять активісти „Зеленої планети” з плакатами „Збережемо чистоту води”, „Нам треба чисте повітря” співають пісню(на мотив „Голубий вагон”):

1. Як повільно вгору деревце росте,

    Полонини голі навкруги,

    Дизельок на Захід дровенця везе,

    Це в Карпатах нищаться ліси.

Приспів:

    Килимом, килимом дальній шлях стелиться

    І дотикається прямо до небес.

    Хто міг подумати, що таке станеться,

    Що доживемо ми до таких „чудес”!

2. Може вам захочеться напитися,

    Подивіться добре навкруги,

    Бо раптово можна отруїтися

    Від радіаційної води.

Приспів:

    Килимом, килимом десь димок стелиться

    І радіація злітає до небес.

    Хто міг подумати, що таке станеться,

    Що доживемо ми до таких „чудес”!

3. Може ви на Львівщину заїхали,

    Роздивіться де росте трава,

    Там недавно з фосфором проїхали

     І в ставках фосфатна кислота

Приспів:

     Килимом, килимом Р2О5 стелиться

     І дотикається прямо до небес.

     Хто міг подумати, що таке станеться,

     Що доживемо ми до таких „чудес”!

 

Голова НК: дякуємо активістам „Зеленої планети” за змістовну пісню, будемо дотримуватися регламенту, шановний промисловцю, що ви можете на це сказати?

Промисловець: проти цифр нічого проти не маю, цілком обурений подібною ситуацією. Але я можу теж скористуватися статистикою.

У державі випускається багато видів хімічної продукції. Тут зосереджено 15 % випуску мінеральних добрив колишнього Союзу, у тому числі 23 % азотних і 20 % фосфатних 26,9 % виробництва кальцинованої і 14,9 % каустичної соди, близько 5 % сірчаної кислоти в, 12,4 % хімічних волокон і ниток.    За виробництвом мінеральних добрив Україна займає третє місце в Європі після Німеччини  і Росії та п’яте місце в світі.

 Хімічна промисловість України випускає продукцію більш як 120 тис. найменувань. До її складу входить більше 200 підприємств, таких галузей: гірничо-хімічної, коксохімії, основної хімії, хімічних волокон, синтетичних волокон і пластмас, лакофарбових і синтетичних фарбників. Найбільш важливі галузі: гірничо-хімічна та основна хімія. От так. І проти цих фактів у вас нема аргументів. Завдяки цьому нашу державу поважають у всьому світі!

Вигуки:  і це все хімічні знання українських хіміків (оплески)

Голова НК: прошу тиші, не порушуйте порядку! Слово просить рятувальник!

Представник МНС: Так-так, а ви забули про нещодавню трагедію в Керченський протоці? Через аварії під час негоди у море у листопаді потрапило більше 2 000 тонн мазуту, що спричинило глобальне забруднення не тільки самого моря, але й його берегів. Я вже не говорю про загальне забруднення по всьому світі!

Вигуки:  хай краще слухають прогнози погоди, хімія не винна у цьому!

Хімія: люди, пожалійте мене, не винна я! Не винна!

Лікар-науковець: Хочу сказати слово на захист Хімії. Останнім часом ведуться дослідження у розробці ліків для онкохворих та людей із СНІДом. Якщо у найближчий час не будуть знайдені ці препарати, людству загрожує вимирання. На сьогоднішній день ми, лікарі, рятуємо життя кожного, хто потребує нашої допомоги і це завдяки розвитку фармацевтичної галузі! Без хімічних знань ми ніяк не зможемо обійтися!

Вигуки:  не дамо Хімію в обіду! Хай живе хімія!

Голова НК: заслухаємо представників медицини.

Лікар-науковець: відомі препарати, без яких просто не можна обійтися, штучний інсулін рятує життя тисячам людям хворим на цукровий діабет, скільки літрів крові втрачають люди під час нещасних випадків, том ведуться пошуки, щоб створити нову штучну кров, щоб забезпечити всіх, хто її потребує і ЦК питання майбутнього. Та що говорити, хімічні знання потрібні всій медичній галузі. Всі методи діагностичного дослідження хвороб базуються не просто на аналізах, а й на хімічних аналізах. Реанімаційне обладнання зроблені з найякісніших сплаві кольорових металів!

Голова НК: слово просить лікар, спеціаліст з народної медицини.

Лікар НМ: ви тут говорили про нещасні випадки, травматизм. Згадаймо від чого!  Алкоголізм - непомірне споживання спиртних напоїв згубно впливає на здоров'я, побут, працездатність, добробут і моральність суспільства. Алкоголізм несумісний зі здоровим способом життя. Пияцтво порушує суспільне виробництво; багато підприємств і установи несуть утрати від прогулів, травм, аварій, розкрадань, зниження продуктивності праці, зв'язаних з алкоголем. А це все ваше виробництво очищеної горілки. І до речі, я непогано справляюся при лікуванні хворих і методами народної медицини, відомо багато лікарських рослин, настойки яких знімають біль, сприяють виведенню камінців із нирок і печінки, лікують суглоби, навіть той самий алкоголізм. Я проти науки Хімії, від неї одні проблеми. Алкоголіки, наркомани, хулігани.

Вигуки:  а хулігани до чого? Ганьба! Ганьба!

Голова НК: шановні гості конференції, ви певно втомилися, думаю можна зробити перерву і ще раз переглянути свої погляди. Запрошую для виступу групу підтримки науки Хімія танцювальний гурт.

(виконується сучасний танець гурту „Непосиди”)

Голова НК: Шановні, прошу уваги, дозвольте продовжити нашу наукову конференцію і нагадати, що ми розглядаємо питання „Чи потрібні людству хімічні знання?” слово надається представнику МНС

Представник МНС: до речі,  не розумію, до чого тут танці, танцювати вміють і аборигени на диких островах! А тепер я хочу підтримати свого попередника лікаря-натураліста. При прийомі 30 мл горілки значно збільшується кількість помилок у складачів, друкарок, операторів; при прийомі 150 мл горілки в грабарів і мулярів на 25 % знижується м'язова сила. Скільки людей загинуло в п'яних бійках! По оперативних зведеннях ДАІ, 60 % дорожньо-транспортних випадків відбувається з вини п'яних водіїв.  Я, як представник Міністерства надзвичайних ситуацій, можу навести багато прикладів, коли виникали пожежі, внаслідок невміння користуватися сірниками, коли приходилося рятувати дітей після вибухів новорічних петард та інших небезпечних речовин. А створення вибухівок – це справа рук хіміків! Категорично проти хімічних знань, не потрібні вони.

Еколог 1: Горілка травить всіх людей

                   І похилих і дітей.

                   Смертельних вибухів не треба,

                    Нам потрібне чисте небо.

                    Від Хімії одна біда,

                    Не потрібна нам вона! (оплески опонентів Хімії)

Голова НК: шановні, дотримуйтесь черги на виступ. Слово надається хіміку досліднику.

Хімік-дослідник: дякую, хочу пояснити шановному рятувальнику, що танці були зовсім доречні. Зверніть увагу на костюми, яке різнобарв’я, це заслуги легкої і текстильної промисловості, може ви думаєте, що технічні засоби зроблені сокирою із дерева? Куди оком не кинь, всюди простягає Хімія руки свої у справи людські. Хочу подякувати працівникам МНС за їх роботу. Я запевняю, що якби не хімічні знання, то масштабні пожежі взагалі б не гасилися! Ваші сучасні костюми створені з термостійкого волокна, кірки і молоти – з якісної сталі. Я, як професійний хімік можу всіх запевнити, що жодна галузь промисловості і сільське господарство не можуть обійтися без хімічних знань. Гляньте вгору, побачимо літаки і вертоліт, озирніться навколо – чудові будівлі, транспорт, сучасна технологія, зайдіть в будь який магазин,  і подивіться зараз на себе! Ми живемо у теплих домівках, ситі і вдягнені. Прогрес цивілізації не можливий без хімічних знань, заявляю і наполягаю! 

Історик:    дозвольте кілька рядків сказати на користь чарівниці наук

                    Не вважайте Хімію бідою,

                    Вона пройшла тернистий шлях,

                    Не жахливою і не страшною

                    Ця наука є для нас.

                    Погляньте, всюди її дії –

                    Навколо нас, на них, у вас.

                    І людства нездійсненні мрії

                    Впровадила в реальний час!

Промисловець:

                   .Яка прозорість і краса,

                    Як зранку на траві роса,

                    І грає барвами кришталь,

                    Він є агат, і ще опал.

                    Дрібний розсипчастий пісок,

                    Іще лежить на дні річок.

                    Він необхідний в будівництві

                    І “скляному” виробництві.

Хімік-дослідник:

                    А життя, що є в металах

                    У різноманітних сплавах

                    Деталі роблять в літаках,

                    Автобусах, станках, судах!

Голова НК: шановні, ставимо на голосування. Отже, „Чи потрібні хімічні знання людству?” голосуємо.

 (Члени конференції голосують на користь Хімії. Дехто радіє)

Голова НК: підсумуємо результати голосування. Більшістю вирішено, що Хімія повинна залишитися і служити на користь людям.

(Всі підходять до Хімії, вітаючи її з перемогою)

Хімія: я дякую всім, хто мене підтримав і не дав покинути планету.

                       У мене зараз справжнє свято,

                       Я щаслива, дуже рада.

                       Не зраджу я своїм ідеям,

                        Служити буду корифеям

                       Любої галузі і сфери,

                       На захист стану атмосфери,

                       Води, земельної породи,

                       Повірте, стану я в нагоді!

                       Екологи, захисники природи,

                       Хіба мала я щось проти!

                       Це ті, хто скористався так невміло

                       Бруднили те, що серцю миле.

Екологи: пробач і ти нас, ми не хотіли, просто серце наболіло!

Виходять активісти-екологи: будем хімію учити,

                                                      Може зможем полюбити!

Всі: хай живе наука Хімія!

                      

         

    Співають пісню:

    Мы рождены пролить всё то, что льётся,

    Просыпать то, чего нельзя пролить.

    А тот предмет, что химией зовётся

     Мы лелеять будем и любить.

Припев: всё выше и выше и выше

               Летит рижий бром к небесам

                И кто этим бромом подышит,

                Тот рыжим становится сам.

   Мы дышим все аміаком и хлором,

   Мы кислотой до сердца прожжены,

   Предосторожность мы считаем вздором

   И всё на вкус попробовать должны.

Припев:  всё выше и выше и выше

                К вершинам науки едем,

                И если в пути не взорвёмся,

                То значит кого-то взорвём!       

       

—————

Назад


Контакт

Полулях Т.М. вчитель хімії Новомихайлівського НВК

с. Новомихайлівка
Чернігівський район
Запорізька область
вул.Шкільна,10


0994334089