Інтегрований урок (географія, хімія) Характеристика хімічної промисловості

04.02.2015 15:39

 

 

 Тема: Комплексна характеристика хімічної промисловості України

 

Мета: навчальна – формувати уявлення про складну галузеву структуру хімічної промисловості та особливості основних галузей; визначати зв’язки хімічної промисловості з іншими; визначати роль галузі в розв’язанні  економічних проблем і ліквідації наслідків взаємодії людини і природи;

Виховна – економічне виховання, патріотичне виховання, екологічне виховання, естетичне виховання;

Розливальна – продовжити формувати вміння складати комплексну характеристику галузі за планом, використовувати різні джерела інформації, розвивати креативне мислення шляхом вирішення проблемних питань, нетрадиційних завдань, удосконалювати аналітичне вміння учнів.

 

Тип уроку: нетрадиційний

Метод: “урок – дослідження” ( метод проектів, евристичні, когнітивні методи, метод фактів, метод “мозкового штурму”, рефлексії)

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

 

ІІ. Мотивація навчально – пізнавальної діяльності учнів.

                                                                                         Хімія – це галузь чудес, в якій заховане щастя людства.

                                                                                         Найвизначніші завоювання розуму будуть зроблені саме    

                                                                                         в цій галузі.

                                                                                                                                                  М. Горький

Учитель  Хімічна промисловість – провідна галузь світового промислового виробництва, що поряд із машинобудуванням розвивається я найбільш швидкими темпами й багато в чому визначає розвиток НТП.

Хімічна промисловість впливає на розвиток інших галузей господарства, тому що практично жодна з них у цей час не може обійтися без її продукції. І ця залежність зростає.

Сьогодні ми постараємося дослідити географічну та економічну специфіку хімічної промисловості, зрозуміти її особливості, вияснити передумови її розвитку на території України.

Готуючись до уроку, ми попередньо дали  завдання нашим дослідникам: скласти невеликі проекти про хімічну промисловість України (за певними напрямами) та оформити дані в “портфоліо дослідника”

( презентації, реферати, схеми).

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

Проект 1  “Значення хімічної промисловості, її структура”

 

1 учень   ХХІ століття стало століттям бурхливого розвитку хімічної промисловості. . Хімічна промисловість – комплексна галузь, що визначає, як і  машинобудування, рівень НТП і забезпечує всі галузі народного господарства хімічними технологіями та матеріалами та виробляє товари масового вжитку.

2 учень   Галузь створює нові матеріали, що перевищують за своїми якостями натуральні продукти. Застосування таких матеріалів заощаджує працю людей і сировину. Матеріали із заздалегідь заданими властивостями широко використовуються в космічній техніці, будівництві, фармацевтичній, харчовій та легкій промисловості.

1 учень  У хімічної промисловості велика сировинна база: різноманітні корисні копалини, деревина, вода, повітря, виробничі відходи. Але основною сировиною для неї є продукти нафтопереробки, коксування вугілля, тобто спеціально підготовлена сировина.

2 учень  Підприємства хімічної промисловості можна будувати повсюди: настільки широкий спектр сировини. Але це недоцільно через високу енерго- та водомісткість її виробництв, а головне через негативний вплив на екологічні умови місцевості.

1 учень  Хімічна промисловість виготовляє продукцію, використовуючи хімічні методи переробки сировини і матеріалів.

2  учень  У структурі сучасної хімічної промисловості  України пріоритетними галузями є гірничо – хімічна, основна хімія (неорганічна) і хімія органічного синтезу (виробництво полімерних матеріалів).

1 учень   Групу галузей основної хімії утворює гірничо – хімічна промисловість, що займається видобутком хімічної сировини, та власне основна хімія, що виробляє мінеральні добрива (азотні, калійні, фосфатні), кислоти, соду тощо.

2 учень  До групи галузей промисловості органічного синтезу входять: хімія органічного синтезу

( виробництво органічних напівфабрикатів – етилену, ацетилену, бензолу, етилового спирту тощо); виробництво полімерів ( синтетичних смол, каучуку, пластмас, хімічних волокон); переробка полімерів (виробництво шин, гумотехнічних виробів, виробів із пластмас).

1 учень   Крім основних великих груп, виділяють групу інших галузей хімічної промисловості, куди відносять  лакофарбову, фотохімічну, виробництво хімічних реактивів тощо.

 

 

 

Запитання до класу:

-          Що таке хімічна промисловість і яка її структура?

-          У чому полягає значення продукції хімічної промисловості для господарства України?

Учитель  Хімічна промисловість має дуже складну галузеву структуру, включаючи майже двісті взаємопов’язаних виробництв із широким асортиментом продукції. Важливою особливістю хімічної промисловості є переважання безперервних технологічних процесів, кінцева продукція яких може бути сировиною для інших технологічних процесів.

 

 Проект 2  “Виробничі особливості та фактори розміщення підприємств хімічної промисловості”

 

1 учень  Хімічна індустрія створює нові речовини і матеріали , яких немає в природі, вирізняється надзвичайно широкою сировинною базою, з одного й того ж виду сировини одержує різні матеріали, створюючи сучасні технології переробки природних ресурсів.

 

2 учень. З'ясуємо, що ж використовує хімічна промисловість, як сировину.

 

1 учень. Вона використовує нерудну мінеральну сировину із земних надр

-          Калійна сіль - Калуш ( Івано_Франківська область), Борислав, Стебник (Львівська область)

-          Магнієва сіль (Передкарпаття та озеро Сиваш)

-          Фосфорити (Поділля)

-          Самородна сірка ( Новий Роздол, Язівське, Передкарпаття)

-          Графіт  -  Завальське (Кіровоградська область)

-          Вапняк - Донбас, Крим, Поділля;  паливні мінеральні ресурси : нафту, природний газ, вугілля, сланці, озокерит;  відходи чорної та кольорової металургії, лісової, харчової та легкої промисловості.

 

2      учень Хімічна промисловість має можливості широкого комбінування ( наприклад, з одного виду сировини одержують різну продукцію).

 

1 учень Які ж чинники розміщення підприємств галузі?

 

2 учень  Споживчий чинник істотний для підприємств, що виробляють, складну для транспортування (кислоти), громіздку або ж таку, що легко пошкоджується ( пластмасові вироби)

Поблизу сировини розташовують ті виробництва, де значні витрати і великі відходи від переробки ( виробництво азотних і калійних добрив)

 

1 учень Виробництво полімерних матеріалів потребує великої кількості води та електроенергії. Для виробництва 1 т. хімічного волокна необхідно 5 тис.м3 води, 5-20 кВТгод. електроенергії.

Екологічний чинник ураховується під час розміщення всіх підприємств хімічної промисловості.

 

2 учень Хімічна промисловість має широкі міжгалузеві зв'язки з різними галузями народного господарства

- Промисловість будматеріалів

- Сільське господарство

- Паливна промисловість

- Лісова і деревообробна промисловість

- Машинобудування

- Транспорт

- Електроенергетика

-          Легка промисловість

 

Запитання до класу

-          Які особливості сировинної бази хімічної індустрії?

-          Назвати фактори розміщення галузей хімічної промисловості.

 

Учитель   Комбінування – поєднання на одному підприємстві кількох виробництв, які  можуть належати до різних галузей промисловості. Крім цієї форми організації виробництва для хімічної промисловості характерні кооперація та концентрація виробництва.

 

Проект  3 “ Географія  галузей гірничо – хімічної та основної хімії”

 

1 учень. Гірничо – хімічна промисловість розміщується в районах видобутку корисних копалин, які можуть використовуватися як хімічна сировина. Калійну сіль добувають у Калуші ( Івано-Франківська область)  і Стебнику ( Львівська область), сірку – у Новому Раздолі  ( Львівська область) , кухонну сіль – у Слов'янську, Артемівську і в Криму.

 

2 учень На підприємства основної хімії припадає 40% валової продукції від усього хімічного комплексу України. Розміщення цих підприємств на території країни нерівномірно й залежить від багатьох чинників.

 

1 учень Заводи з виробництва соди належать до матеріаломістких підприємств, тому розміщуються поблизу джерел сировини. Наприклад, для виробництва 1 т соди потрібно 1 т кухонної солі, 5 т вапняку й 1 т  умовного палива. В Україні діють три содові заводи - Кримський . Лисичанський і Слов'янський. Ці заводи виробляють кальциновану соду ( для скляної промисловості), каустичну ( для текстильної промисловості), харчову ( для харчової промисловості).

 

2 учень Надзвичайно важливим для України є сірчанокислотне виробництво. Через ризик аварій при транспортуванні продукції сірчанокислотної промисловості підприємства цієї галузі орієнтовані, в основному, на споживача. Сірчана кислота використовується при виробництві мінеральних обрив, у металургійній, нафтопереробній, текстильній промисловості, а також в обраному комплексі та інших галузях. Найбільші підприємства з виробництва сірчаної кислоти зосереджені в Рівному, Константинівці й Дніпродзержинську.

 

1 учень   Виробництво мінеральних добрив спрямоване на задоволення потреб сільського господарства. Виробництво калійних добрив тяжіє до сировинної бази, тому заводи розташовані в Калуші й Стебнику.

 

2 учень Виробництво фосфатних добрив, як правило тяжіє до районів розміщення сільськогосподарських підприємств, оскільки з однієї тонни привізної сировини одержують близько двох тонн готової продукції. Крім того, фосфатні добрива також випускають у районах виробництва сірчаної кислоти. Головні центри – Вінниця, Суми, Одеса, Маріуполь, Констянтинівка.

 

1 учень У Донбасі й Придніпров'ї, на базі розвитку коксохімічної промисловості, У Запоріжжі, Дніпродзержинську, Алчевську, Лисичанську, Горлівці налагоджене виробництво азотних добрив. Інша група підприємств із випуску азотних добрив зосереджена в районах видобутку газу й біля  магістральних газопроводів ( Черкаси, Рівне, Одеса).

 

 Україна не в змозі повністю забезпечити себе мінеральними добривами, особливо фосфатними.

 

 

Запитання до класу

-          Які основні райони видобутку сировини для хімічної промисловості?

-          На що орієнтується виробництво соди?

-          Які особливості розміщення сірчанокислотного виробництва?

 

Проект 4  “Географія підприємств органічної хімії”

 

1 учень  Хімія органічного синтезу має широку сировинну базу, але використовує переважно нафту й газ, тому вона розміщується в районах видобутку й проходження нафто – і газопроводів .Хімія органічного синтезу виробляє волокно, нитки , лаки, фарби, пластмаси, гуму та іншу продукцію.

 

2 учень  Промисловість хімічних волокон і ниток виникла в Україні наприкінці 30-х рр.. ХХ ст.. Хімічні волокна поділяються на штучні, які виготовляють із природних полімерів ( в основному з целюлози), і синтетичні, які виготовляють із синтетичних поліефірних смол. Штучні волокна виготовляються в Києві, Сокалі, а синтетичні – у Чернігові, Черкасах, Києві.

 

1 учень   Синтетичні смоли й пластмаси одержують на основі переробки нафти. газу й кам'яного вугілля. Ці підприємства розміщені як у районах видобутку сировини, так і в районах переробки нафти й газу. Найбільше їх зосереджено в Донбасі й Придніпров'ї. Значну частину синтетичних смол і пластмас України вивозять. Кіно – і фотоплівку виробляють у місті Шостка ( Сумська область)

 

2 учень  Виробництво гумотехнічних виробів зосереджено в Білій Церкві (шини), Києві, Запоріжжі,Одесі, Сумах, Харкові та деяких інших містах.

 

1 учень  Лакофарбова промисловість України виробляє лаки, фарби, розріджувачі, оліфи, шліфувальні пасти, шпаклювальні матеріали. Цю продукцію виготовляють із нафти, коксової смоли й відходів деревообробної й целюлозно – паперової промисловості.

Найбільші лакофарбові підприємства є в Львові та Одесі , Бориславі і Чернівцях, Кривому Розі,  Харкові, Кременчуці . Неорганічні барвники ( титанові білила) виготовляє Вірменський завод двоокису титану.

 

2 учень  Хіміко – фармацевтична промисловість не задовольняє потреби населення України в ліках. Найбільші фармацевтичні підприємства розташовані в Києві ( «Дарниця»), Полтаві, Харкові, Львові, Житомирі, Луганську, Дніпропетровську, Умані.

 

Запитання до класу

-          Яку сировину використовують галузі органічної хімії?

-          Які причини високих темпів розвитку фармацевтичної промисловості в світі?

-          Чому в Україні фармацевтична промисловість не задовольняє потреби населення?

 

Учитель  Фармакологічна промисловість – “малотоннажна” галузь, але вартість однієї тонни продукції є найвищою в хімічній промисловості, оскільки вона надзвичайно наукомістка. Досвід деяких фірм різних країн свідчить про те, що на розробку одного препарату необхідно витратити не менш ніж 400 – 500 млн. доларів, докласти працю не менше ніж 100 – 200 вчених, а термін проведення досліджень, впровадження, клінічних перевірок  становить 10 – 15 років.

Тому найбільш потужну фармацевтичну промисловість мають лише економічно найсильніші держави.

Взагалі на сьогоднішній день у хімічній промисловості збільшується частка наукомісткої продукції високої вартості.

Найбільший вплив на розвиток господарства й повсякденне життя людини мають полімерні матеріали та продукція їх переробки.

В розвинутих країнах на виробництво полімерних матеріалів припадає від 35 до 45% вартості хімічної промисловості.

Основна увага приділяється одержанню спеціальних пластмас із заданими властивостями. Наприклад, композити, які в

4– 5 разів легші за сталь і міцніші за неї в 15 разів ( використовуються в авіа космічній промисловості).

Новий напрям – виробництво пластмас, що саморуйнуються  (біо, фоторуйнування), через виникнення гострої проблеми утилізації відходів. Наприклад, в США кожен рік викидається 18 млрд пластмасових пляшок, у Бельгії виробляється щорічно 300 кг пластмаси на душу населення, більша частина якої іде у відходи.

 

Проект 5 “ Проблеми хімічної промисловості України”

                                                       

    Головними причинами, що стримують хімічних підприємств – обмеженість окремих сировинних ресурсів (нафта, газ, фосфати), висока вартість готової продукції через зростання цін на паливо, електроенергію, застарілі технології виробництва, невисока якість і недостатній асортимент  продукції.

Крім того,

   Підприємства хімічної і нафто - хімічної промисловості є одними з найбільших забруднювачів довкілля. Більшість підприємств хімічної промисловості сконцентровані у трьох районах України: Донбасі, Придніпров`ї, Передкарпатті, унаслідок чого в цих районах склалася дуже важка екологічна ситуація. 

  Викиди речовин у повітря, воду, грунти негативно впливають на стан здоров`я людей, позначаються на тривалості їх життя,  спричиняючи тяжкі захворювання .

    Для поліпшення екологічної ситуації необхідно впроваджувати нові екологічно «чисті» технології, що значно скорочують викиди токсичних речовин і дозволяють повніше використовувати хімічну сировину й утилізувати відходи хімічних виробництв. Необхідно також розробляти і активно впроваджувати нові сучасні очисні споруди.

     В умовах сучасних ринкових відносин подальший розвиток  хімічної промисловості неможливий без урахування й рішення екологічних проблем.

  

Запитання до класу

-          В яких районах України найбільш складна екологічна ситуація?

-          Яким чином можна вирішити екологічні проблеми галузі?

Учитель  В умовах сучасних ринкових відносин подальший розвиток хімічної промисловості неможливий без урахування й рішення екологічних проблем.

 

Проект 6 “ Місцеві підприємства хімічної  промисловості”

1 учень   Серед галузей хімічної промисловості розвивається виробництво азотних добрив, кремній органічних сполук, синтетичних смол (Запоріжжя); нафтохімія (Бердянськ). Спеціалізація підприємств хімічної промисловості пов’язана значною мірою з металургією (виробництво азотних добрив) та зорієнтована на водні та трудові ресурси .

2 учень    В Пологівському районі працює  ВАТ “Пологівський хімічний завод “Коагулянт” який є найбільшим виробником коагулянтів в Україні.

1 учень    Історія заводу бере початок від 28 травня 1940 року, з пуску виробництва сульфату алюмінію  з каоліну місцевого родовища потужністю 1200 тисяч тонн на рік для комунального господарства країни.

2 учень    Більша частина реагентів постачається на підприємства господарсько – питного водопостачання. Споживачами коагулянтів є практично усі водоканали України. Окрім того, сульфат алюмінію використовують у своїх технологічних процесах целульозно – паперові комбінати, підприємства текстильної та й шкіряної промисловості, цукрорафінадні заводи.

1 учень    Висока якість продукції ВАТ “ПХЗ “Коагулянт” добре відома в Україні, Росії, Білорусі, Молдові, Азербайджані, країнах Балтії й Середньої Азії. Торгівельні зв’язки підприємства простяглися через океани й континенти. Завдяки пологівським коагулянтам чистою питною водою користуються мешканці країн Африки і Ближнього Сходу.

2 учень   У 1987 – 1988 роках завод брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Для очистки питної води у басейні річки Дніпро разом з Інститутом колоїдної хімії води ім.. Уманського було виготовлено і відвантажено 3500 тонн спеціальних коагулянтів підвищеної ефективності.

1 учень    З листопада 1999 р. торгівельною маркою “Полвак” розпочато виготовлення реагентів нового покоління.

Корінна реконструкція заводу з введенням в експлуатацію у 2000 році нового цеху коагулянтів продуктивністю 176000 тонн за рік та освоєння сучасних технологій надали можливість підприємству зайняти передові рубежі в галузі.

Структурним підрозділом заводу є виробничий комплекс по виготовленню керамічної цегли.

 

IV. Узагальнення

 

Учитель Проаналізувавши матеріал уроку, виведемо передумови для розвитку хімічної промисловості України.

Розглянемо схему:

1.       Достатня сировинна база

2.       Наявність машинобудівних підприємств, що виробляють необхідне обладнання.

3.       Наявність кваліфікованих кадрів.

4.       Широкий споживчий ринок

 

V. Закріплення

Тест “Хімічна промисловість”

  1. Назвіть найважливіший чинник розміщення хімічних підприємств:

а) сировина;          в) споживач;               д) екологія

б) вода;                  г) енергетика;

2.Із галузі хімічної промисловості на споживача орієнтовано виробництво:

а) калійних добрив;                  б) сірчаної кислоти;

в) пластмас

  1.  Калійні добрива випускають в ...

а) Лисичанську;         в) Вінниці;            д) Стебнику

б) Калуші;                   г) Одесі;

4.Розміщення виробництва синтетичних смол і пластмас залежить від наявності:

а) сировини;                                      г) трудових ресурсів;

б) кваліфікованих кадрів;               д) водних ресурсів

5.Назвіть центр виробництва гумових шин в Україні:

а) Біла Церква;                           в) Черкаси;

б) Лисичанськ;                           г) Вінниця

6. Назвіть особливості хімічної промисловості:

а) створення нових речовин і матеріалів, яких немає в природі;

б) з одного й того ж виду сировини одержує різні матеріали;

в) всі сучасні галузі господарства залежать від рівня розвитку даної промисловості;

г) використовує надзвичайно широку сировинну базу;

е) всі відповіді вірні

7. Фосфорні добрива випускають у...

а) Лисичанську;            в) Калуші;

б) Одесі;                          г) Запоріжжі

8. Основний центр фотохімічної промисловості...

а)Харків;                в) Одеса;

б) Шостка;              г) Львів

9. Щоб вирішити проблеми хімічної промисловості необхідно:

а) використовувати нові технології й ефективні очисні споруди;

б) провести докорінне технічне переоснащення підприємств, а деякі закрити;

в) виконання і прийняття нових природоохоронних законів;

г) використовувати сучасні технології утилізації відходів хімічної промисловості;

д) усі відповіді вірні

10. Назвіть основний чинник розміщення підприємств основної хімії:

а) сировинний;     в)енергетичний;

б)водний;               г)споживчий

11. Виробництво полімерних матеріалів орієнтується:

а) на джерела дешевої електроенергії;

б) на джерела дешевої електроенергії і води;

 в) на кваліфіковані кадри

12. Повсюдне будівництво підприємств хімічної промисловості можливе завдяки ...

а) низьким витратам на працю;

б) комбінуванню виробництва;

в) водомісткості;

г) енергоємності

 

 

Завдання до теми “ Хімічна промисловість”

Класифікувати перераховану продукцію хімічної промисловості за приналежністю до галузі, що її виробляє ( поставте цифри у відповідні стовпчики)

 

  1)Будівельна фарба; 2) гумові шини; 3) фосфорні добрива; 4) пластмаса; 5) сірчана кислота; 6) синтетичні волокна; 7) сода; 8) калійні добрива; 9) шланги; 10) лак; 11) медичні препарати; 12) продукція побутової хімії

 

Основна хімія

Органічна хімія

 

 

 

 

VI. Домашнє завдання:  1) опрацювати параграф;

                                          2) підготувати повідомлення “ Хімічна промисловість Запорізької області”

 

 

Додаток 1

 

Гірничо хімічне виробництво – на сировину

Основні райони: Донбас, Придніпровя, Прикарпаття

 

основна хімія

Добрива

Сірчана кислотана споживача

 

( Рівне, Констянтинівка, Дніпродзержинськ)

Сода – на сировину

 

(Лисичанський, Словянський, Кримський)

Азотні добрива – на сировину

1)       на коксо - хімічні відходи

 

 ( Запоріжжя, Алчевськ, Лисичанськ, Горлівка, Дніпродзержинськ)

 

2)       райони видобутку газу, біля магістральних газопроводів

 

(Рівне, Черкаси, Одеса)

 

 

 

Калійні добривана сировину

 

(Калуш, Стебник)

Фосфатні добрива – на споживача

 

 ( Суми, Вінниця, Одеса)

         

 

Додаток 2
Промисловість органічного синтезу

 

Хімія органічного синтезу – на сировину

Виробництво полімерів – на сировину , воду, електроенергію

 

Переробка полімерів – на сировину споживача

Напівпродукти для отримання полімерів

Хімічні волокна

а) штучні – Київ, Сокал

б) синтетичні – Чернігів, Черкаси, Київ

 

Гумотехнічні вироби:

шини – Біла Церква

Синтетичні смоли й пластмаси – Донбас, Придніпров'я

 

Кіно, фотоплівка – Шостка (Сумська область)

 

Інші галузі

Лакофарбова, хіміко – фармацевтична, синтетичних барвників

 

 

—————

Назад


Контакт

Полулях Т.М. вчитель хімії Новомихайлівського НВК

с. Новомихайлівка
Чернігівський район
Запорізька область
вул.Шкільна,10


0994334089